Search
  • Mįsliaus Dirbtuvės

Mįsliaus dirbtuvės: ko vaikai išmoksta gamindami maistą?

Updated: Jun 15

Maisto gaminimas yra svarbi mūsų darželio gyvenimo dalis. Tai viena iš veiklų, kai vaikams sekasi daryti tai, ką daro suaugusieji. Jie gali klausytis skaitomų knygų apie daržoves, vaisius, kitus maisto produktus ir dainuoti dainas, tačiau patys gamindami maistą vaikai įgauna vertingesnės patirties, nes gali savarankiškai priimti sprendimus, imtis iniciatyvos, eksperimentuoti ir atskleisti savo kūrybiškumą.

Socialinė ir emocinė kompetencija. Vaikai didžiuojasi savo gebėjimu pasigaminti užkandį, kuriuo mėgaujasi ir patys, ir kiti. Jie ugdosi savarankiškumą, patys gamindami pagal receptą ir duotas instrukcijas.


Sveikatos saugojimo kompetencija. Agurkų smulkinimas, apelsinų sulčių spaudimas ar sūrio tepimas – tai veiksmai, kurie lavina vaikų raumenis bei akių ir rankų sąveiką. Mitybos specialistai ir dietologai vienbalsiai tvirtina, kad tiesiausias kelias į sveiką mitybą yra jos ugdymas nuo pat mažumės. Gamindami maistą vaikai sužino kaip jis paruošiamas ir kaip veikia jų sveikatą. Jie išmoksta pasigaminti lengvų sveikų užkandžių, ugdosi valgymo įpročius, be to, yra pastebėta, kad vaikai, kurie padeda tėvams gaminti, geriau valgo.


Komunikavimo kompetencija. Maisto gaminimo veiklai būdingas savitas žodynas, kurį sudaro valgių pavadinimai ir pagrindiniai su maisto gaminimu susiję žodžiai. Bandydami skaityti receptų korteles, siedami paveikslėlius su kortelių tekstais, vaikai tobulina skaitymo ir rašymo įgūdžius.


Pažinimo kompetencija. Valgio gaminimas žadina vaikų smalsumą ir mąstymą. Jie išmoksta lyginamųjų žodžių skaičiuodami, kiek sudedamųjų dalių reikia patiekalui pagaminti. Pildami į dubenį vieną puodelį miltų ir ketvirtadalį šaukšto citrinų sulčių, jie susipažįsta su matematinėmis sąvokomis. Plakdami kiaušinio baltymus ir lydydami sūrį, įgyja tyrinėjimo praktikos. Eksperimentuodami bei stebėdami priežastis ir padarinius, vaikai lavina problemų sprendimo įgūdžius. Jie tartum mokslininkai, stebintys, kaip keičiasi miltai pripylus vandens, ar spėjantys, kiek skystos tešlos pilti į formelę, kad neišbėgtų per kraštus.





Populiariausias Mįsliaus dirbtuvių virtuvės receptas - "Skruzdės ant rasto"



Maisto produktai: 1 stiebelis saliero, varškės sūris arba riešutų sviestas, razinos.

Priemonės: peilis, pjaustymo lenta, šaukštas.

Paruošimo būdas:

1. nuskuskite saliero stiebelį (rąstas);

2. nuplaukite stiebelį;

3. nupjaukite saliero stiebelio galus;

4. saliero stiebelį užtepkite varškės sūriu arba riešutų sviestu;

5. papuoškite razinomis(skruzdėlėmis).






68 views

Skambinkite telefonu:

+370 621 59641

Mus rasite: 

K. Jelskio g. 53 
LT-04132 Vilnius,

Lietuva

  • Facebook Social Icon
  • Instagram