top of page
Ieškoti

Kaip kurstyti smalsumą ir puoselėti kūrybiškumą?

Atnaujinta: 2023-01-19

Kas čia, kas čia, kas čia? Arba – kodėl? Tai žodžiai netirpstantys dvimečių lūpose ir laikas, kai vaikai išauga šį amžių, kartais tėvams reiškia – atokvėpį. Tačiau nepamirškime, jog šie klausimai yra smalsumo išraiška, atskleidžianti jų atvirumą pasauliui ir naujoms žinioms. Smalsumas veda į kūrybiškumą! Tai dvi įgimtos žmogaus savybės, kurios, kaip variklis, skatina pažangą ir tobulėjimą bei tiesia kelią į sėkmę. Laikui bėgant ir vaikui augant, smalsumas ir noras daryti dalykus savaip (naujai, neįprastai, kūrybiškai) gali stiprėti arba slopti. Natūraliai šios savybės stipriausiai reiškiasi ankstyvojoje vaikystėje, kai vaikus supa neištyrinėta aplinka, nepažįstami žmonės ir intriguoja gausybė naujų daiktų. Šiuo laikotarpiu vaikai visais pojūčiais: uosdami, stebėdami, lytėdami, klausydami ir ragaudami, tyrinėja juos supantį pasaulį. Jie kupini nuostabos, noro veikti, bandyti ir nebijo klysti. Taigi, kaip kurstyti žingeidumą, kad mažieji pasaulio tyrinėtojai išliktų atviri naujovėms, o užaugę būtų savarankiški, kūrybingi ir sėkmingi žmonės?


Ikimokyklinio amžiaus vaikai daugiausia žinių semiasi iš aplinkos. Kuo daugiau joje paslapties, magijos, pasakų – tuo daugiau erdvės vaizduotei ir atradimams. Aplinka – tai ne tik namas, vaiko kambarys ar darželio grupė. Tai ir kultūrinė terpė, ir supanti kalbų, ir šalia esančių žmonių įvairovė. Keliaukite kartu, lankykite bibliotekas ir parodas, dalyvaukite miesto šventėse, kartu apsipirkinėkite. Išvykos ir kokybiškai praleistas laikas ne tik suteiks džiugių emocijų, bet neabejotinai inspiruos naujus “Kas čia?” ir “Kodėl?”


Atkreipkite dėmesį su kuo žaidžia jūsų vaikai. Atsisakykite vienafunkcinių žaislų, su kuriais pažaidę kelias minutes, vos tik išsiaiškinus jų veikimo principą, vaikai meta į šoną. Leiskite vaikams žaisti su tikrais, autentiškais daiktais. Jie, kitaip nei plastikiniai žaislai, pasižymi unikaliomis tekstūromis, formomis, svoriu, skleidžiamais garsais ir netgi kvapu. Pasirūpinkite, kad aplinka būtų turtinga paalaidomis dalimis - tai reiškia viliojančius, gražius, rastus daiktus ir medžiagas, kurias žaidimo metu vaikai gali perkelti iš vienos vietos į kitą, išardyti ir vėl surinkti, keisti ir naudoti atskirai arba derinant tarpusavyje. Tai daugiafunkcinės priemonės, kurios neturi konkrečios paskirties ir naudojimo instrukcijų. Vaikų fantazija tokia nenuspėjama ir beribė, tereikia tinkamų resursų, kad ji skleistųsi.


Leiskite vaikams džiaugtis laisvu žaidimu! Žaiskite kartu ir stenkitės būti žaidimų bei tyrinėjimų partneriais, o ne kuratoriais. Sekite vaikų pomėgius, leiskite jiems elgtis spontaniškai ir užsiimti tuo, kas juos domina, kurstykite jų aistrą, žadinkite nuostabą ir neskubinkite. Kantrybė, laisvė ir laikas – tai būtinos sąlygos kūrybiškumui. Kartais, dėl nepamatuotų lūkesčių, pernelyg anksti orientuojamasi į akademines žinias ir tokių metodų taikymą. Atminkite, kad smalsaudami, laisvai tyrinėdami ir eksperimentuodami su juos dominančiais daiktais vaikai gali išmokti visko: skaičiuoti – gamindami maistą, matuoti – statydami palapines, rašyti – piešdami ant smėlio ar lipdydami iš molio raideles. Smalsumas ir kūrybiškumas – kas kita, jų neišmokysi, juos reikia nepaliaujamai kurstyti.


“Šaunuolis!” – toli gražu ne gana. Žingeidaus ir smalsaus vaiko galvoje nuolatos vienus klausimus keičia kiti. Dažnai vaikai svarsto, kelia hipotezes ir randa atsakymus patys, tačiau būna situacijų, kai gautas rezultatas mažųjų netenkina ir jie siekia suaugusiojo patarimo. Tokiais atvejais vangi reakcija ar nepelnytas pagyrimas gali demotyvuoti. Nuoširdus suaugusiojo parodytas dėmesys ugdo vaikų savivertės jausmą. Todėl būkite dėmesingi, aptarkite vaikų darbus bei įvertinkite įdėtas pastangas. Nepraleiskite progos diskusijai – užduokite atvirus klausimus: kodėl nusprendei taip...? Svarstau kas būtų jei...? Ką manai apie...? Tai ne tik padės plėsti vaiko kalbą ir pažinimą, bet, taip pat, skatins kritininį mąstymą.


Atminkite, jums nebūtina žinoti visų atsakymų. Neatsakyti klausimai – tai dar neišnaudotos galimybės! Kartu pasinerkite į paslapčių gelmes, svajokite, tikėkite, stebėkitės ir drauge dalinkitės ieškojimų ir atradimų džiaugsmu.

57 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page